
Seksuaalinen nautinto on tärkeä osa seksuaalikasvatusta
Seksuaaliterveyden maailmanjärjestön Seksuaalisen nautinnon julistuksessa (2019) korostetaan, että ymmärrys nautinnosta tulisi sisällyttää kasvatukseen, terveyden edistämiseen, tutkimukseen ja vaikuttamistyöhön maailmanlaajuisesti.
Seksuaalinen nautinto ei ole vain yksilöllinen kokemus, vaan se on myös olennainen osa seksuaaliterveyttä ja seksuaalioikeuksia. Siksi seksuaalikasvatuksessa tulisi antaa nykyistä enemmän painoarvoa seksuaalisen mielihyvän ja nautinnon mahdollistamiselle. Seksuaalikasvatuksen tehtävänä on tukea nuoren itsetuntemusta, itsearvostusta ja seksuaaliterveyttä sekä auttaa nuoria ymmärtämään ja vaalimaan seksuaalioikeuksiaan. Nuorilla on oikeus halutessaan saada seksuaalisuuteen liittyvää tietoa ja taitoja, jotka tukevat heidän seksuaalista hyvinvointiaan.
Seksuaalikasvatus on usein biologis- ja lisääntymiskeskeistä
Nautinto ei ole pelkästään seksuaaliterveydellinen asia, koska käsityksiä nautinnosta muokkaavat monet tekijät, kuten esimerkiksi seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvät normit sekä seksuaalikasvatus ja siihen liittyvät puutteet. Seksuaalikasvatus on edelleen usein biologis- ja lisääntymiskeskeistä, jossa nautinto kuvataan riskien ja vastuun näkökulmasta (Vesanen 2020). Tällainen suppea lähestymistapa seksuaalikasvatukseen on sekä eettinen että terveydellinen ongelma, koska se jättää helposti huomiotta erilaisten kehojen ja seksuaalisten suuntautumisten mahdollisuuksia sekä oikeuden nauttia seksistä.
Seksuaalinen hyvinvointi kuuluu kaikille ja siksi myös seksuaalisuudesta ja nautinnosta on puhuttava avoimesti ja yhdenvertaisesti, huomioiden kehojen, sukupuolen, seksuaalisen identiteetin ja -suuntautumisen moninaisuuden. Seksuaaliterveyden edistäminen ei tarkoita vain ehkäisyä ja riskeihin varautumista, vaan sitä, että jokaisella on oikeus nauttia seksuaalisuudestaan ja ilmaista itseään omalla tavallaan. Hyvä seksuaalikasvatus tarjoaa tietoa ja työkaluja, jotka tukevat jokaisen yksilön oikeutta turvalliseen, nautinnolliseen ja itsemääriteltyyn seksuaalisuuteen. Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus vahvistaa nuoren seksuaalista toimijuutta.
Kuten tutkimukset osoittavat (esim. Ballester-Arnal ym. 2021; Ford ym. 2022) seksuaalioikeudet, seksuaaliterveys ja seksuaalinen nautinto yhdessä ovat erottamaton osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Kohti oikeudenmukaista ja yhdenvertaista seksuaalikasvatusta
Myönteinen suhtautuminen seksuaalisuuteen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen on olennainen osa mielekästä elämää. Seksuaaliterveys, seksuaalioikeudet sekä mahdollisuudet kokea eroottista mielihyvää tulisi olla kaikkien saatavilla parhaalla mahdollisella tavalla kehosta, sukupuolesta ja seksuaali-identiteetistä riippumatta. Tämä edellyttää jatkuvaa vuoropuhelua sekä konkreettisia tekoja, jotka rakentuvat kunnioitukselle ja moniäänisyydelle.
Tarvitsemmekin lisää avointa keskustelua sekä konkreettisia toimia seksuaalioikeuksien tunnustamiseksi ja haitallisten asenteiden sekä normien muuttamiseksi. Seksuaalisen nautinnon julistuksessaan Seksuaaliterveyden maailmanjärjestö (2019) vetoaa useisiin toimijoihin ja tahoihin, jotta ne edistäisivät kaikille yhdenvertaisesti kuuluvaa oikeutta seksuaaliseen nautintoon. Asenteiden muuttaminen vaatii aktiivista yhteiskuntapoliittista keskustelua sekä konkreettisia toimia kuten esimerkiksi akateemista tutkimusta, julkisia investointeja seksuaaliterveyspalveluihin sekä kasvatus- sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kouluttamista (Vesanen & Lehtonen, 2022).
Kristiina Vesanen
Kirjoittaja on teologi.
Lähteet ja lisätietoa
Ballester-Arnal, Rafael & Nebot-Garcia, Juan E. & Ruiz-Palomino, Estefania & Gimenez-Garcia, Cristina & Gil-Llario, Maria Dolores (2021) “INSIDE” Project on Sexual Health in Spain: Sexual Life During the Lockdown Caused by COVID-19. Sexuality Research and Social Policy 18 (4), 1023–1041.
Ford, Jessie V. & Corona, Esther & Cruz, Mariana & Fortenberry, J. Dennis & Kismodi, Eszter & Philpott, Anne & Rubio-Aurioles, Eusebio & Coleman, Eli (2022) The World Association for Sexual Health’s Declaration on Sexual Pleasure: A Technical Guide. International Journal of Sexual Health 33 (4), 612–642.
Gruskin, Sofia & Yadav, Vithika & Castellanos-Usigli, Antón & Khizanishvili, Gvantsa & Kismödi, Eszter (2019) Sexual Health, Sexual Rights and Sexual Pleasure: Meaningfully Engaging the Perfect Triangle. Sexual and Reproductive Health Matters 27 (1), 29–40. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/26410397.2019.1593787#abstract
Orenstein, Peggy (2016) What young women believe about their own sexual pleasure. https://www.ted.com/talks/peggy_orenstein_what_young_women_believe_about_their_own_sexual_pleasure/transcript
Vesanen, K. J., & Lehtonen, M. J. (2022). Visualisoitu orgasmi: Kohti monimuotoisempaa nautintokäsitystä. Yhteiskuntapolitiikka 87 (4): 432–439. https://www.julkari.fi/handle/10024/145191
Vesanen K., (2020). Seksuaalinen mielihyvä ja nautinto yläkoulun seksuaalikasvatuksessa. Yhteiskuntapolitiikka 85 (4): 443–448. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/140445/YP2004_Vesanen.pdf?sequence=2&isAllowed=y
World Association for Sexual Health (2019) Seksuaalisen nautinnon julistus. [Käännös Tiina Vilponen ja Tommi Paalanen, Sexpo-säätiö 2021] https://sexpo.fi/asiaa/seksuaalisen-nautinnon-julistus/
World Association for Sexual Health (2014) Seksuaalioikeuksien julistus. https://www.worldsexualhealth.net/_files/ugd/793f03_8f71ab092a2e43939aa88f72690d87d0.pdf?index=true

